Wednesday, May 25, 2011

Tarikh yang sama 6 tahun lepas

6 tahun lepas 26 Mei 2005 adalah hari Khamis..

Dua minggu sebelum tarikh berkenaan..

Time tu zai Tingkatan 5 di SM Teknik Jasin..
Seminggu sebelum tu ade Hari Guru..
Zai salah sorang yg membuat persembahan pada hari guru..
Zai dengan kawan-kawan berlatih dikir barat..
Kitorang kena pakai baju melayu..
Zai pinjam kawan zai, dah siap basuh lagi skali, gosok..dah siap gantung dah..
tinggal nak pakai je..

Petang Ahad time riadah tu, sepupu zai nampak kelibat mak die..
Zai pon pegi la follow die, yela mak cik zai kena pegi jumpe..
Tibe mak cik cakap nak jumpe warden sebab nak bawak zai balik..
Zai terpinga-pinga..Bile makcik jumpe warden baru zai tau yang wan (nenek)zai sakit kat hospital..

Berderau darah zai dengar..
Lepas warden kasi balik..zai terus naik dorm capai baju mane yg ade je..
Pastu terus balik..

Makcik n pakcik zai kate wan kat hospital seremban..
Dalam perjalanan tu zai tak de pikir yang buruk-buruk..
dalam hati zai cume ingat yang wan sakit biase je..

Bile sampai kat hospital, tengok ade ramai orang keliling satu katil nie..
padahal time tu bukan time melawat..
Orang pertama yang zai nampak time tu adalah Mak Zai..
Zai lari kat  Ma..zai peluk Ma..
Zai tanye wan kenapa...
Ma cakap wan sakit je...
Pastu ma soh minta maaf kat wan..

kat katil tu zai nampak wajah yang zai sayang sedang terbujur kaku..
WAN KOMA.. Ya Allah! Tak sanggup ku melihat penderitaan itu Ya Allah...
Zai peluk wan dan zai bisik kat telinge wan..
Zai mintak maaf n halalkan makan minum zai..
Zai doakan wan kuat semangat jgn putus asa melawan penyakit..
Zai sayangkan wan...

Mak Usu tarik zai, sebab zai lame sgt peluk wan..
Tibe ade airmate yang mengalir dipipi wan..
Lagi la zai sedih..
Selame kat hospital tu zai peluk ma zai..
Time tu zai dah tak dapat fikir ape-ape..
Ma kate doktor suruh kumpulkan ahli keluarga supaya bersedia..
macam-macam kemungkinan yang akan berlaku..
Time baru la zai sedar ramai sepupu n ahli keluarge kat situ..

Seminggu dan sehari sebelum tarikh berkenaan..


Zai ade exam..n zai rase kebanyakan sekolah pon tengah exam time tu..
Tak silap exam pertangahan tahun sebelum cuti pertengahan tahun..
Minggu exam tu tetibe je zai demam..
Kemuncaknye bile hari rabu malam, bile kepala zai sakit sangat..
Hati berdebar-debar..
Zai kesejukan...
Zai susah sgt nak study..
Tapi macam mane pon zai terpakse jugak selak setakat yang mampu..
Lepas tu zai tido bile malam sudah mencecah pagi Khamis..


KHAMIS (26 Mei 2005)

Hari nie paper fizik..
Pagi nie paper fizik 1..
Soalan objektif..
Pagi tu zai masih sakit kepala sgt-sgt..
ikutkan hati nak hentak je kepala kat dinding..

Zai tak boleh jawab soalan fizik tu..
Zai tak dapat fokus..
Airmata mengalir sebab terlalu sakit kepala..
Zai main bulatkan je jawapan fizik tu..
Sumer org jawap fizik gune calculator..tapi zai tak..
Sebab zai tak boleh berfikir..fikiran zai KOSONG..

Mase nak habis ade lagi 10minit..
Ya Allah, lamenye mase bergerak..
Bile cikgu kelas zai bagitau mase dah tamat..
Lega sikit hati zai..
Tibe ade cikgu Hamdan (warden asrama lelaki) terpacul depan pintu kelas..

Cikgu Hamdan tanye kat (Dira) sepupu zai, kenal tak name "Nur Zaimah Abd Wahid"
Terus Dira pusing belakang tunjuk zai..
Berdebar-debar la zai..macam-macam zai fikir..
"aku ade buat salah kat asrama ke?kenapa warden aspura carik aku nie?"

Cikgu Hamdan suruh zai kemas barang..
Zai kemas barang atas meja letak alat tulis tepi meja..
Cikgu Hamdan cakap ape ntah kat cikgu kelas..
Pastu die suruh zai ikut pegi Pejabat..
Dalam perjalanan ke pejabat zai tanye cikgu kenape?
Cikgu cakap makcik zai kat pejabat nak jumpe..
Zai tak puas ati..zai tanye lagi..
Sampai kat tangga, cikgu suruh zai bersabar..


Ya Allah...Aku redha dengan ketentuanmu Ya Allah...
Dengan izin Allah..Wan pergi mengadap Illahi...

Zai kemas beg n terus balik...
Dalam perjalanan tu jiwa zai kosong..
Mate zai bermain dengan awan..
Dengan harapan dapat menatap wajah wan dan mencium pipi wan..

Pukul 11 lebih zai sampai kat kampung Salak Tinggi..
Zai nampak Ma tengah dukung adik zai..
Zai peluk Ma dan nangis..
Zai tanye Ma mane sumer orang..
Ma cakap, sumernye baru je ke kubur hantar jenazah..

Dummmmm!!!
Seperti tamparan kuat yang kena kat pipi zai..
Zai tak sempat tengok wan.....
Zai masuk bilik wan, zai bau wan...
Zai pengang kain batik, zai bagitau Ma..
"ma..kain nie bau wan.."
Zai sedih sangat sebab tak sempat mandikan wan..
Tak sempat cium wan...

Zai rindu sangat kat wan..



















Zai doakan semoga roh wan dicucuri rahmat...
Ditempatkan dikalangan orang yang beriman...
Hanya Al-Fatihah dan Yasin saje yang zai dapat sampai pada wan..


Al- Fatihah
> Zai Sayang Wan <

5 comments:

  1. zai, nangis aku baca entry ko yunk...
    nasib kita sama, rindu kat wan...Al-fatihah...

    ReplyDelete
  2. @MiMi PeONy

    aku tulis dari hati..aku yg taip nie pon nangis..
    yg penting kite jgn lupe nasihat arwah..Al-fatihah

    ReplyDelete

Assalamualaikum,
Tinggalkan komen anda selepas baca.
Terima Kasih.

Related Posts with Thumbnails