Wednesday, October 27, 2010

CONTEST NAMA UNTUK ANAK WA

Ketika zai sedang berblogwalking, tetiba ade contest nie pulak..
zai nie salah sorg yg suke bagi name budak..
so, zai join contest nie..





syarat syarat:
1.lu buat entry 'NAMA UNTUK ANAK WA' dalam blog lu. ( sudah buat ! )

2.lu perlu lengkapkan tempat kosong ni dengan nama RAJA___________________SHAH. (wokeh)

3.jadi follower wa.dan taruk gambar baby wa suka kat bawah sekali nih. (done !)

4.tarikh tutup : SAMPAI ANAK BUAH WA LAHIR TERUS TUTUP TARIKHNYE. 14hb 11 (waiting !)

5.post link entry lu sebagai komen dalam entry ini. (orait!)

6.tag kawan lu sekurang kurang 3 orang.(pastikan mereka tahu lu tag dorang okeh..) (baiklah!)


Kat sini zai tag:




Nama yang zai pilih:

RAJA DANISH ARYAN SHAH

@

RAJA NIYAZ ZAKWAN SHAH

saje je nak letak dua...hehehehe

Friday, October 22, 2010

Kuala Sepetang, Perak



Entry kali nie zai nak cite tentang kursus ukm yang zai pegi di Kuala Sepetang...
Kuala Sepetang atau nama dulunye Port Weld..(klu x egt bukak buku sejarah balik..huhu)

Group kursus nie naik bas..but zai ngan kak nira naik transformer kak nira 2..
Hari isnin 2 gerak pukul 3.30pagi sampai sane pkul7...
Kak nira bawak keta dgn berdesupnye manakala zai disebelah tido dgn lenanye..
hahaha...

Kitorg tinggal kat chalet di Pusat Eko Pelajaran Kuala Sepetang..
Sampai je kat situ..kitorg brekpes..
then ada taklimat kat opis renjer hutan tue..
nak ke opis 2 kitorg melalui jalan dalam hutan paya bakau..

After tue, kitorg dibawa ke kilang membuat arang kayu..
nie la kilang tue
pusing-pusing tgk diorang berkerja..
sambil amik-amik gambar..tambah dah pengetahuan sikit..

zai tunjukkan sikit gambar kat kilang arang kayu tue..

nie tempat bakar kayu yang nk dijadikan arang
nie proses buang kulit kayu
proses keluarkan kayu yg dah dibakar utk di bungkus
pembungkusan arang kayu utk dieksport keluar negara


Aktiviti seterusnya adalah kelas...
petang tue kitorg dibahagikan kepada 3 group..
dalam pukul5 tue kitorg ade xtvt luar..
group1 & 3 naik bot jalan-jalan ke pulau sangga besar..
group 2 stay di darat..ke mane pon x tau la sbb zai group3..

kitorg pegi amik gmbr sunset..
tibe-tibe incik hairul punye kegilaan sunset menurun kat kitorg..

inilah gambar-gambar sunset yg x bape nak sunset sgt..


nie kg kat tepi-tepi kuala tue majoriti adalah cina
permulaan amik gmbr sunset
bot yg terkandas ditgh lautan..haha 
bot penyelamat besar..bot kitorg penyelamat kecik..
nie la sunset yg x bape nak jadi..
pukul7 masih di tgh2 lautan..

Aktiviti untuk hari ke-2 kursus..
kitorg diberikan pilihan samada nak naik Bukit Larut or pegi Zoo Taiping..
Zai amik keputusan pegi zoo taiping sebab byk subjek kat situ..

nie pulak gambar-gambar yg zai amik time kat zoo..










nie sebahagian dari hewan-hewan yang ade..

Aktiviti petang hari pulak, kami ke Kuala Kangsar...







pekan kuala kangsar


Akiviti hari ke-3 (terakhir)

Pemilihan gambar dan presentation..
kite kena pilih 1 gambar n citekan ape yg kite gunakan utk gambar tue..

N zai pilih gmbar nie..




so, sape-sape nak komen or komplen..sile-sile la ye...





Terima kasih kepada:~ 
Unit Foto UKM
En. Ismail
En Abd Raai
En. Ikhwan
En. Hairul
En Hazrul
En. Khalid
Kawan-kawan kursus

Friday, October 15, 2010

Bajet 2011

Tgk pada bajet 2011 kebanyakkannye menyebelahi kaum wanita...
Seperti usahawan wanita diberi kewangan untuk berbisnes,
cuti bersalin 90hari..
mcm2 lagi...

yang penting sekarang adelah PTK dimansuhkan...

perkara yang lain x tau sgt la..sbb otw balik keje...



**next entry zai akan upload gambar2 waktu zai pegi kursus kat kuala sepetang, perak...

Thursday, October 7, 2010

Abang ke Kakak?

Entry kali nie zai nak cerita pasal pengalaman zai membeli jambu...
Ok, nak dijadikan cerita..ari selasa lepas zai teman kak azie pegi upm..
Time on the way nak balik opis, Tok Bah kol kak azie nak pinjam bekas kak azie utk letkkan nasi dagang (utk open house opis)..
Kak azie pon balik rumah n hantar ke kedai nasi dagang tue..
kebetulan mase nak hantar 2 lalu kt kedai jambu..
zai cakap kat kak azie yg org nak beli jambu die..
zai pegi kat keta amik duit pastu g la beli..kak azie tunggu kat keta..

macam nie la kedai die..tapi nie bukan die punya kedai..

Sampai-sampai kat kedai tue, zai terus cakap nak jambu rm2 dgn air jambu..
Org yang jual tue pakai bju rockers,siap celak bagai tapi die pandang zai dgn muke sopan..
Sambil mengangguk..Korang bayangkan pakai bju rockers tapi cara die woman ok !
Kat situ zai dah conpius..die nie bekas bapuk ke? or die nie rockers woman style..?
Dussshh...

x ke conpius, selalunye rockers ganas..skali jari lentik beb !


Kat kedai tue die bawak radio bukak kuat-kuat..
Tetibe keluar lak lagu Tomok, tajuk lagu die Berlari..
N ofcos la zai tau lagu tue..
Zai mule-mule leka tgk die potong jambu tue..
Ntah mcm mane pandang muke org jual tue,die tgh nyanyi lagu Tomok sambil mulut tersasul-sasul..
Ibaratnye die nak tunjuk kat zai yang die pandai nyanyi lagu tue..
Dalam hati zai time tue kan..apekah org nie cube lakukan...
Pengsan dua saat !

pengsan macam nie!wahh! nie posing !

Agak-agak die bace ke x blog nie..
Kalau die tau die la orangnye compon die tutup kedai jambu die..
hahaha

Wednesday, October 6, 2010

SARARISA 2nd Anniversary GA

Tadi singgah kat blog SARARISA n sekarang nie die tengah buat GA untuk anniversary blog die tahun yg ke-2...Zai join sebab memang suke nak try test cuba GA nie..Hadiah die pon best jugak wei..
Korang-korang tue pegi la join..

Sepatah dua kata dari Cik Sara:~
Alhamdulillah...sedar tak sedar dah masuk 2 tahun sara berblog kat sini...terima kasih kepada pembaca,follower,pengkritik,pengomen dan silent reader...tanpa anda siapa lah saya..hukhuk...!
so sebagai menghargai anda-anda...sara menganjurkan giveaway sebagai tanda menghargai anda semua...sara harap anda semua sentiasa memberi sokongan pada blog yang tak seberapa sara ni ye...thanks semua!







antara syarat2nya ialah:

~> malaysian blogger (saya blogger malaysia..)
~> add link blog sara ke blog list u all (saya dah link kan )
~> jadilah follower (sudah menjadi follower)
~> buat entry berkenaan dengan giveaway dan blog sara (ok!)
~> copy gambar dan pastekan di entry u all jgn lupa link back ke blog sara (saya dah buat)
~> tinggalkan komen di entry ini sahaja (baiklah sara!)
~> komen di chat box,email @ sms tidak akan dilayan (letak chat biase je..kena layan tau!)
~> tarikh tutup penyertaan ialah pada 17 oct 2010,jam 5ptg dan pemenang akan di umumkan selewat2nya 19 0ct 2010 (saya menunggu !)


Kami 1st Giveaway


Masa tengah jalan-jalan berblogwalking, tibe-tibe jumpe GA nie..
Syarat-syarat die pon senang uoll yg berkenan nak join sile-sile la ye..
Bende nie utk suke-suke je..

 (adek yg last 2 chomel, nk pinjam seminggu boleh x?)

Syarat - syaratnya :




1. Terbuka kepada semua yang mempunyai blog . (ada!)


2. Follow blog Kami in the house . (sudah!)


3. Add ' Kami in the house ' di bloglist anda .(ok!)


4. Copy & paste gambar di atas dan letak di side bar anda dan link ke entry ini . (settle!)


5. Buat satu entry " Kami 1st Giveaway " . (orait!)


6. Tinggalkan link anda di entry ini . (sudah!)






Tarikh tutup GA ialah 30 Oktober 2010 .






TIGA hadiah menanti anda .

Pemenang dipilih randomly dengan cabutan bertuah .

Tuesday, October 5, 2010

nfahk's GIVEAWAY



Syaratnya pun simple:

1. follow my blog ( DONE ! )
2. post any sticky mode entry bertajuk "nfahk's GIVEAWAY" and tag another person. tak kisah berapa ramai.. the more the merrier kan? jangan diam2 plak... let them know yang dorg kena tagged  ( DONE ! )
3. dont forget dalam post tu korang kena put a link to my blog ( DONE ! )
4. letak banner kat post korang tu and at your sidebar of course.. ( DONE ! )
5. oh jangan lupa tinggal link post korang kat sini okay... ( DONE ! )
6. thats all! ( nie pon DONE ! )

cara nak tetapkan pemenang? lucky draw je lah kan.. senang..hehe....bukan satu, tapi dua nama yang akan dicabut... 


Tag:~

Monday, October 4, 2010

PnStoberi's Sedondon Raya Contest

 Tengah jalan dari blog ke blog..skali nampak pulak ade contest nie..ape lagi kelam kabut la cari gambar & upload..


bagi sape-sape nak join jugak klik pada gambar pinggu nie..


So, kat sini saje je masukkan gambar time hari raye tahun-tahun lepas punye..nak bagitahu yang kitorang 1 family memang tiap kali raya sedondon..


Check List: ~~

1. Buat satu entry utk contest ini ~ Done
2. Upload gmbr sedondon raya yg ada gmbr tuan punya blog ~ Done
3. Cerita secara ringkas berkenaan gmbr yg diupload ~ Done 
4. Tinggalkan link di ruangan komen ~ Done
5. Tinggalkan emel samada di ruangan komen saya/entry tu ~ Done 
6. Nak jadi follower boleh, taknak jadi follower pun tkpe ~ Done
7. Sticky note kan entry tersebut until 4 Okt 2010 ~ Done 




Nie raya tahun 2008
Tema: Gold & coklat


nie raya tahun 2009
Tema: Purple


nie raya tahun 2010
Tema: hijau

Menjadi Tunangan Orang Tanpa Disedari

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

gambar pinjam:along

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"
"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redhaatau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.
Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.

Isu ni saya kupas balik berdasarkan video yang boleh anda lihat kat bawah ni:

video

Credit to :~ faina989 (entry nie cilok dari blog die)

Contest Gadis Sopan CIk Bulat

Join contest lagi...meriah betulkan...



SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :
1.  Berbaju kurung @ Jubah
2. Menampilkan gaya yang sangat sopan. 
3. Gambar sopan confirm2 tak seksi.
4.Infom kan pada Cik Bulat tentang penyertaan anda di comment entry ni keyh.

Gambar yang dipertaruhkan untuk contest nie adalah : ~~~~



Klu uols ade gambar-gambar sopan pon ape salahnye join jugakkan...

Related Posts with Thumbnails