Monday, October 4, 2010

Menjadi Tunangan Orang Tanpa Disedari

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

gambar pinjam:along

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"
"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redhaatau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.
Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.

Isu ni saya kupas balik berdasarkan video yang boleh anda lihat kat bawah ni:

video

Credit to :~ faina989 (entry nie cilok dari blog die)

7 comments:

  1. Betul³..dalam kursus kahwin pon ada tegaskan perkara ni..mengikut hukum syarak, apa bila seorg perempuan bersetuju terima pelawaan utk dijadikan isteri, maka dia secara x langsungnya menjadi tunangan si lelaki..jadi, perempuan tu mesti bersedia dr segi mental n fizikal (cth cam kurangkan pergaulan antara lelaki (bkn muhrim) dsb..hahah..>> kira me'repeat' balik maksud penceramah kat kursus kahwin dl..hehe

    ReplyDelete
  2. wahh akak...
    dpt info lagi nie..
    ade bakat gntikan penceramah 2..
    hehe

    ReplyDelete
  3. kalau dah bertunang tanpa sedar dengan lelaki A maksudnya haram bg lelaki B meminang c perempuan....jd kalau nak ptus tunang cmne? ckp ptus je ke atau ade cara gak?

    ReplyDelete
  4. belum tunang lagi.. tak pernah say yes pada mana2 lelaki yang ajak kawen. cuma penah jawap "awalnye plan.. tunggu la nanti" hahahah! tu tak tergolong dalam kategori yes kan?

    ReplyDelete
  5. Anonymous:~ klu tang putus tue..agaknye klu kite ckp putus mcm putus tunang yg biase lakot..cume xde cincin la..sbb cincin tue cume adat melayu..

    Miss Azie Cheng~ yup..x la..2 kan bkn jawapan..tue kan alasan utk soalan yg lelaki bagi tue..hehehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum,
Tinggalkan komen anda selepas baca.
Terima Kasih.

Related Posts with Thumbnails