Monday, July 11, 2011

Udang oh Udang

Entry kali nie Zai nk mencarut..
Sanggup tak korang dengar..
Haipp!!
Mane ade mencarut..
Budi bahasa budaya kite meyh..
Ok cukup..

Harini Zai nk bagitau ape yang sesetengah orang masih belum tau.
Ade sentuh sikit pasal sains dan kesihatan la jugak.
Ready??
Ok. 1 2 3 Go!! Lalalalala..

Udang

Ape kena pulak dengan udang nie??
Ok. Ramai yang makan udang nie selalunya akan buang kulit udang right?
Mulai sekarang kite makan udang dengan kulit skali ok? Ade bran??
Sebabnye kulit udang nie mengandungi pelbagai khasiat tersembunyi(sebenarnye tau nk ngeja)
Fungsinye??
  • menurunkan kadar kolestrol
  • mengurangkan diebetes
  • tekanan darah tinggi turun
  • Mengurangkan hipertensi
  • mencegah kanser
  • mencegah anemia
  • penyakit hati dan lain-lain.
Kulit udang nie salah satu pengawet yang popular.

So, lepas nie jangan la buang kulit udang tu..
Tapi sape yang memang tak boleh makan kulit udang jangan paksa diri pulak..
Bukan dapat khasiat tapi dapat penyakit ok..

Lagi satu lagi, korang buang isi udang pastu makan kulit udang je..
Mau ke ditelan?? Haha..
Ok tau, joke x menjadi. fine!



p/s: dulu-dulu bile rajin buang kulit udang..bile malas sumbat je sumer..

2 comments:

  1. really? sebab saya jenis makan dgn kulit sekali..bukan mals tapi suka..:)

    ReplyDelete
  2. @miss keila

    yup dear! x sangkakan. bende yang selalu ke tong sampah nie sebenarnye berkhasiat.

    ReplyDelete

Assalamualaikum,
Tinggalkan komen anda selepas baca.
Terima Kasih.

Related Posts with Thumbnails