Friday, May 18, 2012

Tips supaya Blackberry anda tidak lembab

Assalamualaikum wbt



Hello peeps!!

Kat sini Zai ade tips untuk pengguna BB. Ok..mungkin ramai yang dah tau benda nie
Tapi saje Zai nk hupdate untuk mereka yang tak tau



Masih ade lagi yang mengeluh BB lembab la BB hang la bagai
Tips nie berguna untuk semua jenis BB kecuali Blackbarai..hehe

Jom kita intai apakah tips itu ~~

1- Download application yang keterlampauan terlalu banyak


Banyak sangat kot application yang di download. Macam kata pepatah "Ukur baju dibadan sendiri"
Maksudnya kat sini jangan la download application ke games ke banyak-banyak.
Sebab itu akan memenuhkan ruang dalam BB anda. Sedangkan kita duduk dalam bilik sempit pun akan rasa sesak. Macam tu la BB, kena ada ruang untuk dia running application yang asas. OK :)

2- Cabut bateri sekali sekala

Bila masa terluang tu korang cabut la bateri korang 2 - 3 hari sekali. Pastu biarkan dalam 1 - 2 minit supaya sisa - sisa file dari proses browsing mahupun chatting yang tak digunakan lagi boleh dihapuskan.

3- Clear Log Event

Selalu lakukan Clear Log Event dengan cara tekan Alt + L  G  L  G . Lepas tu akan muncul senarai log. Tekan logo menu BB then tekan Clear Log.

4- Cleaning Memory

Selalu lakukan Cleaning Memory dengan cara tekan Options > Security > Advanced Security Settings > Memory Cleaning. Last sekali tekan Clean.

5- Host Routing Table

Lakukan ini 2 -3 hari sekali dengan cara tekan Options > Device > Advanced System Settings > Host Routing Table tekan menu BB pilih Register Now. Done!

6- Diagnostic Test

Ini juga perlu dilakukan 2 -3 hari sekali dengan cara tekan Options > Networks and Connections >Mobile Network. Tekan menu BB pilih Diagnostic Test lepas tu tekan lagi menu BB pilih Run. Tunggu sehingga proses completed. Ulangi sekiranya hasil proses NO sehingga semua hasil proses menjadi YES.



SELAMAT MENCUBA !!

6 comments:

  1. thanks!!!tips yg sgt berguna

    ReplyDelete
  2. tringin nk ada BB. HUHUHUHU

    ReplyDelete
  3. Sara - Alhamdulillah..Sharing is Caring kann..

    dG - Insyaallah..1day..

    ReplyDelete
  4. kenapa kt bb world mmory full pdhal mmory kosong bnyk free ag...cmne nk wt erkk..poning dh ni..

    ReplyDelete

Assalamualaikum,
Tinggalkan komen anda selepas baca.
Terima Kasih.

Related Posts with Thumbnails